日本トルコ文化交流会 TURKEY JAPAN CULTURAL DIALOG SOCIETY

Adı ve Tarihçe

Türkiye Japonya Kültürel Diyalog Derneği (nittoKAI; Japoncası ise Nihon Toruko Bunka Kōryūkai)
2006 yılında bir grup Türk ve Japon vatandaşınca Tokyo’da kuruldu. 2011 yılında kar amacı gütmeyen kuruluş (NPO) olarak Japon resmi makamlarınca tescil edildi. Bünyesinde bir öğrenci kulü de bulunmaktadır.

Vizyon ve Misyon

Japon ve Türk toplumları arasında kültürel diyaloğu geliştirmek.
Farklı ve ortak değerler üzerinden “diğer”i doğru anlamak.
Farklı değerlere karşılıklı saygıda bulunmak ve karşıdakini bulunduğu konumda kabul etmek.
Her iki toplumdaki müşterek problemlerin tespiti ve bunlara çözüm tekliflerini sunmak.
Her iki ülkenin halkının zor zamanlarında beraber olmak ve karşılıklı yardımlaşmak.

Üyelik Şartları

Japon kültürüne ilgisi olan her Türk vatandaşı ve Türk kültürüne ilgisi olan Japon vatandaşları üye olabilir. Herhangi bir kısıtlama ve şart yok. Üye sayısı hızla artmakta. Üyelerin ve faaliyetlere katılanların çoğunluğu Japon vatandaşı.

Faaliyetler

Konferanslar ve Sempozyumlar

Yılda 2,3 kez düzenleniyor. Konusunda uzman Japon ve Türk konuşmacılar davet ediliyor. Konferanslar vesilesiyle Türk kültürünün Japonya’da ve Japon kültürünün de Türklere tanıtılmasına katkıda bulunuluyor. Konferans programları genelde iki bölümden oluşuyor:
İlk bölümde uzman önce tespit edilen konu hakkında konuşuyor. Sonrasındaki soru-cevap ile birinci bölüm sona eriyor. Türk yemeği ikram edilen ikinci bölümde katılımcılarla daha samimi ortamda fikir alışverişi yapılıyor ve her iki ülkenin kültürel iletişimi konusunda karşılıklı yardımlaşma imkanı araştırılıyor. Şimdiye kadar düzenlenen konferanslardan bazı örnekler:

Konferans (1)
Başlık : “Japon Halkının Temayüz Eden Özellikleri”
Konuşmacı : Sono Ayako (Yazar, Romancı)
Tarih : 17 EKim 2011

Konferans (2)
Başlık : “Ortadoğunun Demokratikleşmesi: Türkiye’nin Tecrübesi ve Konumu”
Konuşmacı : Masanori Naito (Prof. Dr., Dekan, Doshisha Üniversitesi Küresel Araştırmalar Merkezi)
Tarih : 13 Eylül 2011

Konferans (3)
Başlık : “Japonya’daki Nüfüs Azalması, Eğtim ve Aile Problemleri”
Konuşmacı : İnoguchi Kuniko (Milletvekili)
Tarih : 13 Haziran 2011

Konferans (4)
Başlık : “Denizleri Aşan Dostluk Eli”
Konuşmacı : Fukumoto İzuru (Tümamiral, Deniz Kuvvetleri )
Tarih : 3 Mart 2011

Konferans (5)
Başlık : “Uluslararası Araştırma Verilerine Göre Japon Ailesi”
Konuşmacı : Watanabe Hideki (Profesör, Keio Üniversitesi)
Tarih : 19 Mayıs 2010

Konferans (6)
Başlık : “Kamankalehöyük Arkeolojik Kazıları Işığında Anadolu Medeniyeti”
Konuşmacı :Omura Sachihiro (Müdür, Yakındoğu Kültür Merkezi Anadolu Arkeolojik Araştırmalar Merkezi
Tarih : 9 Şubat 2010

Konferans (7)
Başlık : “Barış Ailede Başlar: İslam’daki Teselli Kültüründen Öğrenebileceklerimiz”
Konuşmacı : Masanori Naito (Prof. Dr., Dekan, Doshisha Üniversitesi Küresel Araştırmalar Merkezi)
Tarih : 14 Kasım 2010

Konferans (8)
Başlık : “Medeniyetleşme Çağında İslam ve Dinlerarası Diyalog”
Konuşmacı : Shiojiri Kazuko (Profesör, Chiba Üniversitesi)
Tarih : 21 Mart 2009

Uluslarası Sempozyum (1)
Proje Ortakları : NITTOKAI, Fatih Üniversitesi, Chikushi Jogakuen University & Seinan Gakuin University
Başlık : Asya Tarihinde Çoğulculuk ve Kimlik
Yer : Fukuoka, Japan
Tarih : 7-9 Aralık 2011



Kültürel Kaynaşma Etkinlikleri

Her iki ülke vatandaşlarının katıldığı bu programlarda Türk kültürünün tanıtımı ve Türk dostlarının sayısısının arttırılması amaçlanıyor.

(1) Türk Tanıtım Yemekleri (Resepsiyonları)
Imperial Hotel, ANA Continental gibi Tokyo’nun önemli otellerinde ve Tokyo Camii Türk Kültür Merkezinde yılda 1 veya 2 kez düzenlenen dostluk yemeklerinde sanat, siyaset ve eğitim camiasından gelen davetlilere Türk mutfağından seçkin ürünlerin yanısıra Türk kültürü hakkında bilgi veriliyor.
Zaman zaman da, sanat ve siyaset dünyasından önemli isimler daha samimi ortamlarda düzenlenen dostluk yemeklerinde ağırlanıyor.
Şimdiye kadar verilen ziyafetlerde, Jinja Honcho (Shintoizm Genel İdare Merkezi), Japan Muslim Assocation (Japon Devletinin Tanıdığı Japon Müslümanlarını Temsil Eden Kurum), Taisho Universitesi gibi önemli kurumların yanında, edebiyatçı Sono Ayako, milletvekili ve eski savunma bakanı Koiko Yuriko, milletvekili ve eski bakan İnoguchi Kuniko gibi sanat ve siyaset dünyasından önemli isimler ağırlandı ve Türkiye ve Türk kültürü tanıtıldı.

(2) Japonya’da Yaşayan Türklerle Tanışma-Kaynaşma Faaliyetleri
Nittokai ofisinin bulunduğu Shinjuku Türk Kültür Merkezinde ve Tokyo Camii Türk Kültür Merkezinde “Bayramlaşma” programları tertip edilip Japonya’da yaşayan Türkler buluşturuluyor.

(3) Piknikler
Yıl içerisinde bir kaç defa düzenlenen pikniklerde Japon ve Türk dostlarla bir araya gelip dostluğun pekiştirilmesi amaçlanıyor.

(4) Türkiye Gezileri
Ticari bir amacı olmayan bu gezilerde Türk kültürünün yerinde tanıtımı yapılıyor. Ülkemizin tarihi ve tabii güzellikleri, yiyeceklerinin tanıtımının yanısıra, derneğimizin aracılığıyla bulunan gönüllü Türk ailelerinin evinde misafir olup Türk halkının misafirperverliği ve adetlerinin de yakından görülmesi sağlanıyor.

Topluma Katkı

(1) Doğu Japonya Depremi ve Tsunami Felaketzedelerine Yardım
11 mart 2011 tarihinde Japonya’nın doğusunda meydana gelen deprem ve tsunami sonrasında faletzedelere yardım götürmek için oluşturulan gruba Nittoka’da dahil oldu. Nittokai gönüllülerince temin edilen yardımlar itiyaç sahiplerine ulaştırıldı. 20 Nisan’da Miyagi Eyaleti Sendai şehrine 3 ton; 23 Mart tarihinde aynı eyaletin Ishinomaki şehrine 3 ton; 3 Nisan tarihinde aynı eyaletin Kesennuma şehrine 3 ton olmak üzere gıda ve günlük yaşam malzemesi; 7 Nisan tarihinde de aynı eyaletin Minamisanrikucho bölgesine de 7 tonluk içme suyu ulaştırıldı. Bunun yanında deprem bölgesinde 13 Nisan, 14 Nisan ve 14 Mayıs’ta olmak üzere 3 ayrı tarihte yaklaşık 1500 kişilik sıcak Türk yemeği ikram edildi. Bu yardımların masraflarının karşılanmasında büyük bir payı olan Kimse Yok Mu Derneği’ne ve yardımlarını esirgemeyen cömert Türk halkına teşekkürlerimizi iletiriz.

(2) Japon Depremzede Çocuklarına Yönelik Türkiye Gezisi
65 ortaokul ve lise öğrencisi 2 ayrı grup halinde Türkiye’ye götürüdü. Türkiye’nin tarihi, tabii ve beşeri güzelliklerini yakından tanımaları sağlanan öğrenciler gezi esnasında ve sonrasında Türk halkının misafirperverliği ve sıcaklığını yakından hissettiklerini ifade ettiler. Gelecekte Türkiye ve Japon halkının dostluğu için çalışacaklarına dair düşüncelerini gerek yazılı ve gerekse sözlü olarak dernek yetkililerine ilettiler. Bu proje bölge halkının da dikkatini çekti ve basında övgüyle ele bahsedildi. Tarafımıza yerel yöneticilerden teşekkür plaketleri de gönderildi. Bu projenin gerçekleşmesinde maddi ve manevi desteği olan herkese depremzede çocuklar adına teşekkür ederiz.

(3) Wakayama Bölgesi Tayfun Mağdurlarına Yardım
Eylül 2011’de yaşanan tayfun felaketinde Wakayama bölgesi ciddi zarar gördü. Wakayama bölgesi Turk-Japon dostluğunun tarihinde önemli bir konuma sahip. Ertuğrul gemisinin battığı ve şehitlerin defnedildiği şehir. Ertuğrul fırkateyni dönemin Japon imparatoru olan Meiji’ye II.Abdulhamit’in mesajını iletttikten sonra dönüş yolunda, 1890 yılında yine bir Eylül ayında ve yine bir tayfun nedeniyle batmış, mürettebattan 587 kişi şehit olmuş ve 69 kişi yaralı olarak kurtulmuştur. Bölge halkı vatanlarından 10 bin kilometre uzaklıkta vazife başında canlarını veren şehitlerimizi defnetmiş, kendi imkanlarıyla kazazedeleri evlerinde barındırmış ve yaralarını sarmıştır.
Dernek Japonya’da yaşayan Türk eğitim gönüllüleri arasından 515,500 yen miktarında bir yardım toplandı ve Wakayama eyaletinin hesap numarasına aktardı.
Bu yardımlar sadece para toplama şeklinde olmayıp kermes tarzında yapıldı. Böylece, hem Japon halkına Türk kültürü tanıtımı yapılmış oldu ve hem de geliri Japon halkının faydası için harcanmış oldu.

(4) 2011 Van Depremi İçin Yardımlar
23 Ekim 2011’de Van’da gerçekleşen deprem için derneğimiz yardım kampanyası düzenledi. Yaklaşık 3,500,000 Japon yeni nakdi yardım toplandı. Bu yardım Kimse Yok Mu üzerinden deprem bölgesine ulaştırıldı.

Adres ve İrtibat

Turkey-Japan Cultural Dialog Society
Tamaya Bldg. 4F,
1-3-17 Shiba Daimon, Minato-ku, Tokyo 105-0012, Japan
TEL. 03-6452-9965  FAX. 03-6452-9964
E-Mail: info@nittokai.org
URL: www.nittokai.org

最新イベント情報

第1回エルトゥールル号からの恩返し・日本復興の光大賞15 報告書(PDF)
第2回エルトゥールル号からの恩返し・日本復興の光大賞16 報告書(PDF)
第3回エルトゥールル号からの恩返し・日本復興の光大賞17 報告書(PDF)
スタッフ募集
お知らせメール登録
nittoKAI facebook
nittoKAI twitter
pagetop